Sri Chinmoy

”Kun elämme sydämessä, tunnemme, että olemme kaikki yhtä perhettä.”

Sri Chinmoy

Sri Chinmoyn (Chinmoy Kumar Ghose 27.8.1931 – 11.10.2007) sanoma on, että maailmanlaajuinen rauha alkaa henkilökohtaisesta rauhasta, rauhasta ihmisen sydämessä. Sri Chinmoy pyrki rauhanmeditaatioillaan, kirjallisuudellaan, aforismeillaan, musiikillaan, taiteellaan ja urheilusaavutuksillaan herättämään ihmisissä kiinnostuksen löytää rauhan ja harmonian lähde omasta sisimmästään.

Sri Chinmoy syntyi Intian Itä-Bengalissa, joka nykyään on osa Bangladeshia. Vuodesta 1964 lähtien hän asui New Yorkissa.

 

Peace Run, kansainvälinen Rauhanjuoksu

Sri Chinmoy tunnetaan Suomessa ehkä parhaiten kansainvälisestä Rauhanjuoksusta (Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run), jossa palavaa soihtua kannetaan juoksijalta toiselle ja maasta toiseen. Viestinjuoksu on järjestetty yli 130 maassa kaikissa maanosissa. Suomessa juoksu on järjestetty yhdeksän kertaa vuodesta 1987 lähtien. Tapahtuman suojelijoina Suomessa ovat olleet mm. rouva Tellervo Koivisto, ministeri Elisabeth Rehn, tohtori Pentti Arajärvi ja kansanedustaja Erkki Tuomioja. Suomen Rauhanjuoksua ovat tukeneet valtioneuvos Harri Holkeri ja useana vuonna Suomen Urheiluliitto. Vuoden 1983 rauhannobelisti Lech Walesa on sanonut: ”Rauhanjuoksun reitti yhdistää kaikki maat yhdeksi, ikään kuin niiden rajoja ei olisi olemassa.”

Sri Chinmoy Peace-Blossoms

Yli 1100 maamerkkiä ympäri maailman on tällä hetkellä omistettu rauhan asialle Sri Chinmoyn nimen mukaan. Näitä paikkoja kutsutaan nimellä Sri Chinmoy Peace-Blossoms. Jokaisen Peace-Blossoms-paikan muistolaatta muistuttaa ihmiskunnan yhteisestä pyrkimyksestä tasapainoon ja harmoniaan.

Suomessa rauhan asiasta muistuttavat Helsingin Töölönlahden puistossa sijaitseva Suomen Peace-Blossoms-Nations-muistolaatta (1998), rauhanmaileiksi nimetyt juoksureitit Helsingissä (1986) ja Vaasassa (1988), Pellon rauhansilta (1992) ja Tornion ja Haaparannan Green Zone -golfkenttä (1992). Vuonna 1992 Pellon rauhansiltaa olivat vihkimässä Ruotsin ulkoministeri Margaretha af Ugglas ja Suomen ulkoministeri Paavo Väyrynen. Green Zone -golfkentän vihki Tornion kaupunginjohtaja Hannes Manninen. Vuonna 1998 Töölönlahden puistossa sijaitsevan muistolaatan paljastustilaisuudessa oli paikalla mm. keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aapo Saari sekä Sri Chinmoy.

Rauhankonsertit, maalaustaide ja kirjallisuus

Sri Chinmoy innoitti ihmisiä yli 40 vuoden ajan musiikkinsa, maalaustaiteensa ja kirjallisuutensa kautta.

Vuodesta 1984 lähtien hän piti yli 700 rauhankonserttia eri puolilla maailmaa, kuten Lontoon Royal Albert Hallissa, New Yorkin Carnegie Hallissa, Tokion Nippon Budokanissa ja Pariisin Le Zenithissä. Sri Chinmoy konsertoi Suomessa 1986 Helsingin yliopiston juhlasalissa ja Retretissä. Vuonna 1998 hän konsertoi toistamiseen Helsingin yliopiston juhlasalissa.

Sri Chinmoyn taiteellinen ura alkoi vuonna 1974. Hän kehitti oman maalaustyylinsä, jota hän kutsui Jharna-Kalaksi, taiteeksi joka pulppuaa kuin lähde suoraan luovuuden alkulähteestä. Sri Chinmoy maalasi yli 200 000 teosta. Ne ovat olleet näytteillä ympäri maailman, muun muassa New Yorkissa, Pariisissa, Lontoossa, Australian Canberrassa, Ottawassa ja Helsingissä. Sri Chinmoy toivoi, että hänen maalauksensa inspiroisivat ihmisiä pohtimaan sisäisen elämän kauneutta ja rikkautta.

Sri Chinmoyn kirjallinen tuotanto käsittelee ihmisen sisäistä kasvua. Hänen runojaan, novellejaan ja näytelmiään on julkaistu runsaan 1500 niteen verran. Hänen tuotantoaan on ilmestynyt suomeksi, mm. Ole onnellinen (2005), Kansakuntien sielujen seppele (1998, Yhdistyneissä kansakunnissa New Yorkissa ja Genevessä pidettyjä puheita), Meditaatio (1998), Viisautta ennen viisautta (1995, aforismikokoelma) ja Kauneimpia Kukkais-liekkejä (1990, aforismikokoelma). Lisäksi vuonna 2007 ilmestyi Sri Chinmoyn elämäkerta.

Lifting Up the World with a Oneness-Heart -ohjelma

Vuonna 1988 Sri Chinmoy ryhtyi nostamaan ihmisiä yhdellä kädellä päänsä yläpuolelle tätä tarkoitusta varten rakennetulla nostolaitteella. Tämä oli Sri Chinmoyn erityinen tapa huomioida henkilöitä, jotka olivat omalla esimerkillään inspiroineet muita ihmisiä. Hän kutsui tätä ohjelmaa nimellä Lifting Up the World with a Oneness-Heart (Maailman nostaminen ykseyden-sydämellä). Hän ehti nostaa yli 7 500 ihmistä kaikilta elämän aloilta. Heihin kuuluivat muiden muassa presidentti Nelson Mandela, arkkipiispa Desmond Tutu, yhdeksänkertainen olympiavoittaja Carl Lewis, Sting, Muhammed Ali ja intialainen muusikko Ravi Shankar.

YK:n rauhanmeditaatioryhmä

Sri Chinmoy opetti meditaatiota rauhoittumisen ja syventymisen kautta, meditaatiokeskuksia on yli 100 ympäri maailman. Vuonna 1970 Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri U Thant kutsui Sri Chinmoyn ohjaamaan YK:ssa rauhanhiljentymisryhmää, joka on tarkoitettu kaikkia kansallisuuksia ja uskontoja edustaville YK:n diplomaateille, delegaateille ja henkilökunnalle. Näiden hiljaisten rukous- ja meditaatiohetkien lisäksi ryhmä järjestää monia kulttuuri- ja urheilutapahtumia YK:n korkeimpien päämäärien vaalimiseksi.

Humanitaarinen avustustoiminta

Oneness-Heart-Tears and Smiles on Sri Chinmoyn antama nimi humanitaariselle avustustoiminnalle, jota hänen oppilaansa ympäri maailman harjoittavat. Sri Chinmoy uskoi, että henkisyys perustuu antamiseen. Yli 140 maata saa tällä hetkellä humanitaarista avustusta Sri Chinmoy -keskusten välityksellä.

Lisätietoja: