Elämäsi seikkailu

Ajatuksia joogasta, meditaatiosta ja elämäntaidosta

Elämä ei ole tylsää sille, joka uskoo seikkailuun. Seikkailu ei tarkoita, että on kiivettävä korkeimmalle vuorelle. Kun antaa uusien ideoiden, tuoreiden ideoiden, terveiden ideoiden tulla mieleen – se on seikkailua.

– Sri Chinmoy

SISÄLLYS

Luku 1. Vapaus ja rauha

Vain sisäisen rauhan avulla voimme saavuttaa todellisen ulkoisen vapauden.

Luku 2. Mitä jooga on?

Jooga tarkoittaa liittoa. Liittoa kenen kanssa? Jooga on liitto Jumalan kanssa. Harjoittamalla joogaa eli henkistä kurinalaisuutta liittoudumme Jumalan kanssa.

Luku 3. Jooga ja aineellinen elämä

Kun Jumala tässä maailmassa antaa meille aineellista voimaa, ymmärrämme, ettei tämä rahan mahti ole sitä, mitä todella tarvitsemme. Tarvitsemme rakkauden voimaa, ykseyden voimaa.

1. Ääretön aarre

2. Taival haluista ja toiveista henkiseen kaipuuseen

Luku 4. Sisäinen polku ja joogan vaiheet

Olemme yhtä Hengen kanssa, mutta juuri nyt emme ole tietoisia siitä. Voimme olla tietoisia siitä vasta kun tietoisesti harjoitamme henkisyyttä, ja sitä varten tarvitsemme henkistä kaipuuta.

Luku 5. Uskonto, henkisyys ja jooga

Joogassa kaikki uskonnot ovat omiamme, koska jooga tarkoittaa liittoa Jumalan kanssa. Kun olemme tässä liitossa, ylitämme rajallisen tunteen ’minusta’, minun uskonnostani, teidän uskonnostanne. Tuolloin menemme uskonnon rajojen tuolle puolen.

1. Ykseyden-sydämen tunne

2. Kuunnelkaa sielua

3. Jumalan Sydämen sopukoissa

Luku 6. Jumala ja korkeammat maailmat

Elämän tarkoituksena on ilmentää sisäistä pyhyyttä. Elämän tarkoituksena on tulla tietoiseksi välikappaleeksi, Jumalan valitsemaksi välikappaleeksi. Elämän tarkoituksena on ilmentää korkeinta Totuutta, joka meissä on.

1. Jumalan löytäminen

2. Mikä on Jumala?

3. Maailma ei ole harhakuva

4. Autuus ja pyhä tietoisuus

5. Alemmat ja korkeammat maailmat

Luku 7. Kundaliinijooga, psyykkiset keskukset ja okkulttinen voima

Jos haluatte seurata kundaliinin polkua, sydänkeskus eli henkinen keskus tulisi yrittää avata ensimmäisenä.

Luku 8. Aidot ja väärät Opettajat

Henkinen opettaja on se, joka on väsymätön opas Jumalaa etsiville ihmisille.

1. Henkisen Opettajan rooli

2. Mistä tunnistaa aidon henkisen Opettajan?

Luku 9. Henkisyys ja yhteiskunta

Yhteiskunta on kuin talo. Jos kaikki talon jäsenet tulevat täydellisiksi, niin taloon virtaa rauhaa, valoa ja harmoniaa. Yksilöllisestä kehityksestä tulee yhteisöllistä kehitystä.

1. Maailman tilanne

2. Aloittakaamme itsestämme

3. Rauha on voimaa

4. Isänmaallisuus

5. Tiede ja teknologia

Luku 10. Maailmanloppu, pahat voimat ja ihmiskunnan alkuperä

Maailma on hyvin laaja. Maailmankaikkeus on hyvin laaja. Mikään ei voi sitä täysin tuhota. Ihmisen tietoisuutta ei voida tuhota, ei edes atomipommilla.

Luku 11. Meditaatio

Meditaatio ei ole pakoa. Meditaatio on elämän kokonaisuuden hyväksymistä, ja sen tarkoituksena muuttaa elämä korkeimmaksi pyhän Totuuden ilmentymäksi täällä maan päällä.

1. Meditaation pääkohdat

2. Keskittyminen, meditaatio ja kontemplaatio

3. Onko henkinen Opettaja välttämätön?

4. Meditaatiotekniikoita

5. Musiikki ja meditaatio

6. Henkisen elämän perusteet

7. Meditoimmeko hyvin?

Luku 12. Ruoka, terveys ja kunto

Emme tulleet maailmaan ainoastaan syömään aineellista ruokaa, vaan myös ruokkimaan sydäntämme sisäisen kaipuumme aterialla.

1. Ruokavalion rooli

2. Painon pudottaminen

3. Mantra terveyden kohentamiseksi

Luku 13. Perhe-elämä

Perheen henkisenä ja pyhänä tarkoituksena on auttaa jokaista yksilöllistä jäsentä löytämään oma todellinen todellisuutensa.

1. Perheen rooli

2. Avioliitto ja henkinen elämä

3. Sopusointuinen avioliitto, lasten kasvattaminen

Luku 14. Meditaatio ja työnteko

Ei ole olemassa merkityksetöntä työtä. Sen vuoksi meidän on tehtävä kaikki sydämemme rakkaudella ja elämämme kunnioituksella.

1. Sisäisen kapasiteetin kehittäminen

2. Tunteiden hallitseminen

3. Ykseys, sisäinen kaipuu


Tässä esitetyt Sri Chinmoyn sanat on koottu hänen kirjoituksistaan, luennoistaan ja kysymyksiin antamistaan vastauksista, joita hän on vuosien varrella tarjonnut eri yhteyksissä mm. henkisyyttä etsiville ihmisille ja yliopisto-opiskelijoille kaikilta elämän osa-alueilta.

Kokoamisen yhteydessä, joka sisälsi tekstien valitsemista pidemmistä kappaleista, Sri Chinmoyn puhuman äänen siirtämistä kirjalliseen muotoon ja erityisen innoittavien tekstiosien korostamista, olemme pyrkineet pysymään uskollisena alkuperäiselle asiayhteydelle ja välittämään Sri Chinmoyn filosofiaa sellaisena kuin hän sitä elämänsä aikana ilmaisi.

Suosittelemme kuitenkin kiinnostuneelle lukijalle tutustumaan alkuperäisiin, lyhentämättömiin teksteihin, joita löytyy osoitteesta www.srichinmoylibrary.com.


Alkuteos: Sri Chinmoy: The Adventure of Life. On Yoga, meditation, and the art of living. Copyright 2016 Sri Chinmoy Centre.